Intoleranța alimentară: adevăr sau mit?

Majoritatea celor care consideră că au intoleranță la anumite tipuri de mâncare, consumă de fapt prea multe alimente procesate.

 

Numărului de pacienți ce reclamă intoleranța alimentară este în creștere și cel mai probabil este un rezultat al consumului din ce în ce mai des al alimentelor procesate, decât al intoleranței la gluten sau grâu.

Aceasta afirmație este făcută pe baza cercetărilor științifice care au demonstrat că în țările dezvoltate, cazurile de intoleranță sunt mult mai numeroase, acest lucru datorându-se nivelului de alimente procesate consumate.

Acest lucru se explică prin faptul că în timpul procesării sunt adăugați aditivi care, împreună cu procesarea termică și a altor metode, reduc semnificativ beneficiile ingredientelor crude.

În afara celor 2% dintre noi, care suferă de sindrom celiac sau sensibilitate la gluten, nu există deovezi științifice care să confirme că dietele bazate pe reducerea cantităților de grâu sau gluten au vreun beneficiu. În plus, costă mai mult și livrează mult mai puțin decât normal.

De fapt, Dr. Rob Lillywhite – Universitatea Warwick afirmp că, reducând sau excluzând aceste alimente din dietă, ar putea duce la probleme de sănătate.

“Cei care urmează astfel de diete ce exclud grâurile și glutenul se expun unor riscuri care se acumulează în timp. Cerealele integrale protejează organismul împotriva afecțiunilor gastro-intestinale, diabetului tip 2 și împotriva unor tipuri de cancer.

Eliminând aceste ingrediente din dieta noastră, scădem abilitatea organismului de a combate aceste tipuri de afecțiuni.”

O altă viziune asupra alimentației corecte este aceea că, oamenii nu au evoluat ca să consume alimente bazate pe cereale și lactate.

De ce ar trebui să reintroducem orezul și grâul înapoi în alimentație

 

Grâul a fost catalogat ca “băiatul rău” în multe tipuri de diete, în timp ce orezul este considerat un carbohidrat acceptabil. In studiile Dr. Lillywhite, s-a dovedit că, din punct de vedere nutrițional, nu există mari diferențe între cele două alimente.

 

“Grâul are cea mai mare concentrație de proteine, ovăzul cea mai mare concentrație de grăsimi vegetale și orezul cea mai mare concentrație de carbohidrați. Cu toate acestea, variațiile între aceste tipuri de grâne este foarte mic, iar diferențele dintre ele nu prezintă factori determinanți în favorizarea unei grâne într-o în dietă.”

 

Alimentele procesate sunt cele care suferă cele mai mari modificări și transormări față de starea lor naturală. Chiar daca studile nu ofera răspunsuri exacte referitor la ce tip de alimente procesate sunt mai dăunatoare, rezultatele sugerează că, cerealele integrale sunt un exemplu foarte bun de alimente puțin procesate, dar care își păstrează calitățile benefice, în timp ce, pe cealaltă parte, pizza este un exemplu de aliment foarte procesat.

 

Sursa: Dailymail